2019. december 4., szerda

3D nyomtatott malomkerék.

3D Nyomtatott Malomkerék


A vízimalmok ősi szerkezetek, és mivel a XX. századra lényegében eltűntek, nem fejlődtek tovább, így megőrizték az ipari forradalom előttről származó sajátságos műszaki megoldásaikat is. Ha valaki arra kíváncsi miként is nézett ki a gépészet a gőzgépek előtti 1000-1500 évben látogasson meg egy múzeális emlékként megőrzött vízimalmot. A malom-modellek építésénél lehetőség van a múltbéli szerkezetek mai eszközökkel való megvalósítására. Így találkozik az ezer éves malomkerék és a jelen kor egyik legkorszerűbb berendezése a 3D nyomtató. 

A malomkerék két részből áll, amiket a malomkerék_1.stl és malomkerék_2.stl  három-dimenziós modell fájlok tartalmaznak. Ezeket  INNEN>>> a Thingiverse oldalról letöltheted. A nyomtatáshoz ajánlott 0,1 mm-es rétegvastagság és legalább 0,8 mm falvastagság beállítása. Alapanyagként PLA (PolyLactic Acid) használjunk, mert ez egy jól ragasztható, növényi keményítő alapú anyag. A PLA idővel természetes úton lebomlik, így ha valami okból a malom megsérül, a vízbe kerülő  malomkerék nem szennyezi a környezetet. 

 A kétrészes malomkerék nyomtatása

A nyomtatáskor alátámasztást nem kell alkalmazni. A malomkerék két részét pillanatragasztóval ragasszuk össze. 

A malomkerék 65 mm külső és 41 mm belső átmérőjű, 14 mm belső szélességű felülcsapott (zsebes) malomkerék. A kerületén 20 db tört lapockájú úgynevezett vízmegtartó zseb (kupa) található. A kinyomtatott malomkerék tartalmazza a két perecet, a lapockákat és a béldeszkázatot, viszont nem rendelkezik küllőkkel, amik a gerendelyhez (tengely) kötnék a kereket. Ez szándékos "hiányosság", hogy a modellépítő az igényeinek megfelelő járomküllős, beeresztett küllős stb... megoldást alkalmashassa.

 Modellbe épített 3D nyomtatott malomkerék

A malomkerék kialakítása folytán alkalmas felülcsapott és alulcsapott üzemelésre is, csak arra kell figyelni, hogy a két üzemmód ellentétes forgásirányú.

A kész vízkerék festhető, díszíthető. Cianoacrillate ragasztót (pillanatragasztó) használva tartóssan víz és kopásálló, igen dekoratív része lesz malom-modellünknek. 


Jegyzetek:
Az írásban szereplő összes fényképfelvételt a szerző készítette.

Surman Zsolt
2019.12.04.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése