2021. december 1., szerda

KUBA RX9 Akkumulátor Fedél Tömítés

 KUBA RX9 MÓDOSÍTÁSOK

2. rész : Akkumulátortér fedél tömítés

A KUBA RX9 segédmotorkerékpár egyszerű szerkezete tág teret biztosít a kisebb, nagyobb átalakításoknak, egyedi ötletek megvalósításának. A motorral ismerkedve több olyan apró részletet találunk, ami módosításra, javításra ösztönözheti a tulajdonosokat. Ilyen az akkumulátortér fedele is. Ez egy egyszerű préselt lemez fedél amit 2 db. biztosítás nélküli csavar tart a helyén. A fedél alatt semmilyen tömítés nem található, így ha véletlenül meglazulnak a tartó csavarok a fém felületek elkezdik erodálni egymást. Ezt megelőzendő készíthetünk egy szivacsgumi tömítést ide. 

A tömítés formája az akkumulátorfedél lemez alapján lett kiszerkesztve.

Kép 1.  A tömítés CAD-ban kiszerkesztett rajza

A tömítés alapanyaga a kereskedelmi forgalomban kapható 2 mm vastag szivacsgumi lap lesz. Ezt papír-írószer üzletekben vásárolhatjuk A/4 méretben "dekorgumi" néven. Nagyon sokféle színben létezik ez az anyag, ezek közül mi most a feketét fogjuk választani. 

Az elkészítéshez két módszer is kínálkozik. Az egyik, hogy kartonlapra (dipa, műszaki rajzlap) kinyomtatjuk a tömítés rajzát, majd kivágjuk a papírlapból és ezt sablonként használva felrajzoljuk a tömítést a dekorgumira. Az így előrajzolt alkatrészt ollóval, lyukasztóval és fémvonalzó mellett vezetett tapétavágó késsel munkáljuk ki. 

Ehhez a módszerhez tartozó mérethelyes rajz innen tölthető le: https://www.dropbox.com/s/turd2pwxjm3v0bv/akkufedel_tomites_A4.pdf?dl=0  A nyomtatásnál a "méretezés 100%" opciót kell kiválasztani, hogy a rajz ne torzuljon 

A másik lehetőség, hogy lézervágó berendezéssel készítjük el a tömítést. Ekkor a https://www.dropbox.com/s/a45q2ruz2sqxy6q/akkufedel_tomites.PDF?dl=0 fájlt kell letölteni. A lézervezérlő brogramban (Pl. Lightburn) megnyitását követően az objektum méreteit  190,1 mm magasra és 149,6 mm szélesre  kell beállítani, és már indulhat is a munka.

Kép 2. A dekorgumi vágása lézerrrel

A habkarton könnyen átvágható egyaránt dióda és CO2 lézerrel is . 20 Watt felvett teljesítményű dióda lézer esetén 60% teljesítményen két vágási-menet már elég is! Természetesen ez csak tájékoztató információ, mert a lézervágó berendezések műszaki jellemzői nagyon eltérőek egymástól. 


Kép 3. A kész tömítés felragasztás előtt

A kész alkatrészt stift ragasztóval (Pritt Stift, UHU stic, Tesa Stick stb...) kenjük be vékonyan és illesszük a helyére az akkumulátorfedél lemez belső oldalán. 


Kép 4. Az akkumulátor fedél visszaszerelése

Más csak az akkumulátorfedél visszaszerelése maradt hátra. De ha már levettük a fedelet ellőrizzük az akkumulátor állapotát, a sarukon mérhető nyugalmi feszültséget, nem sérült, nem folyik-e valahol az akkumulátor-doboz. 

JEGYZETEK:

 kép 1. - kép 4. : A szerző saját fotói .

  

Surman Zsolt

2021.12.01.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése