2020. február 3., hétfő

Így készül a toboz-bagoly


Így készül a

Toboz-Bagoly
A Magyar Madártani Egyesület (MME) szavazásán, 2020-ban az év madarának az erdei fülesbaglyot választották. A voksolás egy kicsit irányított volt, mert mindhárom jelölt madár, amik közül választhatott a közönség a baglyok közül került ki (erdei fülesbagoly, az uráli bagoly, és a füleskuvik). A szándék érthető, hogy mindenképpen több figyelem irányuljon ezekre a különleges éjszakai madarakra.
1. kép. A 2020-as év madara: erdei fülesbagoly. Rejtőszínei miatt akár a fatörzs részének is nézhetnénk. 
A malomhely vendégkönyves dobozában valaki otthagyott egy tobozt, gondoltam itt az alkalom, hogy alkossak egy kis bagoly-figurát. Egyrészt mert két kezünkkel készíteni valamit mindig jó, másrészt támogassuk a MME baglyokat népszerűsítő törekvését. Vadon élő baglyot látni nagyon nehéz. Ügyesen rejtőzködő, éjszakai életet élő madár, de a magunk készítette bagoly figura mindig ott lehet előttünk az asztalon, eszünkbe juttatva a baglyok hasznosságát, különlegességét.

ALAPANYAGOK
Kevés nyersanyagra lesz szükségünk. Mindössze egy kisebb toboz, két makk-sapka, egy orvosi fa-lapoc és némi festék. A szerszámok is hasonlóan egyszerűek: melegragasztó, kés, lombfűrész, homlokcsípőfogó, ecset, csiszolóvászon, ceruza, filctoll.
INDULJON A MUNKA
A tobozok legyenek teljesen kinyíltak, szárazak. A frissen leesett, zárt toboz is nagyon jól néz ki, de idővel mindenképpen ki fog nyílni és a zárt tobozra épített bagoly figura e miatt teljesen el fog torzulni, lényegében tönkremegy. 

2. kép. A zárt-, és a kinyílt toboz közötti különbség.
 Az orvosi fa-lapoc-ból vágjunk le egy 18x18 mm-es téglalapot. Azért ilyen furcsa a mérete, mert a fa-lapoc 18 mm széles, és úgy kapunk kényelmesen egy négyzetet ha a szélességével azonos hosszban vágjuk le. Ha nem tudunk szerezni ilyet fa-nyelvlapoc-ot, akkor bármilyen 1 ... 2 mm vastag falemez megfelelő a munkához. Beltérben, száraz helyen tárolt figuránál a vastag kartonpapír (un. sörkarton) is megteszi. A fa négyzetet fessük le barnára, majd száradás után melegragasztóval rögzítsük a toboz aljára. Ez lesz a bagoly lába, ugyanis a toboz alja domború, és nem áll meg magától sík felületen. e nélkül a láb nélkül a bagoly eldőlne.

A festéshez a legjobb vízbázisú akril festéket használni. Ez jól kezelhető, szépen fed, élénkek a színei, gyorsan szárad. Az ecset és egyéb eszközök vízzel könnyen tisztíthatóak.

3. kép. A láb készítése fa-lapocból.
Az erdőben gyűjtött makk-sapkák (amit a növénytanban hivatalosan kupacs-nak hívnak) közül válasszunk ki két egyformát, amik méretükben illenek a tobozhoz. Ezek lesznek a bagoly szemei. A makk-sapkák belső felületére fehér festékkel, fessünk szemet. A makk-sapkákat melegragasztóval rögzítsük a toboz felső részén egymás mellé úgy, hogy a "szemek" egy síkba essenek és előre nézzenek, ugyanis ez a különleges, a többi magárfélétől eltérő, szem állás a baglyok egyik legfontosabb külső jellemzője.
4. kép. A szemek festése és felragasztása.
A szemek festésénél nagy segítséget jelenthet ha nem ecsettel próbálkozunk, hanem egy fültisztító pálcikát használva, tamponálásos eljárást alkalmazunk. A pálcika vatta részét mártjuk a festékbe, majd egy papírlapon kicsit megsodorjuk és a végével majdnem tökéletes kör alakú festékfoltot tudunk készíteni. A pálcikát nem szabad oldalirányban mozgatni, csak neki kell nyomni a felületnek. Ezt egy kicsit gyakorolni kell, de hamar bele lehet jönni.

5. kép. Szemfehérje festése tamponálással.

A fa-lapocból vágjunk ki egy deltoid (nyílhegyforma) darabot. Ennek  magassága kb. a szemek átmérőjével azonos legyen. Ezt fessük sárgára és ragasszuk a két szem közé. Ez lesz a bagoly csőre. Az egész munka során a méreteket illetően hagyatkozzunk a szemmértékünkre, és legyen egy elképzelésünk, hogy milyen fizimiskájú "madarat" szeretnénk. Az egyes alkatelemek egymáshoz képesti aránya szigorú-, komikus-, csodálkozó- stb... ábrázatot adhat a madárnak.

6. kép. A helyére ragasztott csőr.

Most a szárnyak elkészítése következik. A fa-lapoc felületét fessük be barnára, majd ceruzával rajzoljuk fel rá a szárny formáját. Vágjuk ki lombfűrésszel. Ezt óvatosan csináljuk, erőltetés nélkül, mert a lapoc könnyen elhasadhat. Ha egy szárny elkészült, azt sablonként felhasználva felrajzolhatjuk a másik szárnyat is (ügyelve, hogy a két szárny tükörképe egymásnak), majd azt is kivághatjuk. Az éleket finoman csiszoljuk meg, eltávolítva a fűrészelés egyenetlenségeit. A szárny felső részére  rajzoljuk filccel imitált tollakat.

7. kép. A  szárnyak elkészítése.

A kész szárnyakat próbáljuk a tobozhoz. Előfordulhat, hogy a toboz egyes kiálló részei miatt a szárnyat nem lehet a megfelelő pozícióban illeszteni. Ekkor homlokcsípőfogóval le kell vágni a túlságosan kiálló részeket. Érdemes próbálgatni a szárny illeszkedését, és addig alakítani a tobozt, amíg megfelelő eredményt nem kapunk.

8. kép. A toboz szárnyillesztést akadályozó részeinek levágása.

Az utolsó lépés a szemek befejezése. Ez egy-egy fekete folt elhelyezése a szemfehérjén. Ezt is a legkönnyebb a már ismertetett tamponálással elkészíteni, de most fekete festéket használunk. Egyetlen mozdulat, de alapjaiban határozza meg a bagoly külalakját. A szembogár mérete és állása sokféle hangulatot , állapotot képes kifejezni.

9. kép. A szemek befejezése.

A bagolyfigura elkészült. Ha kültéren szeretnénk elhelyezni, érdemes a tartósságát lenolajkencés beeresztéssel megnövelni. A figura kis mérete miatt ez mártással is elvégezhető, amit követően törlőpapírra helyezve hagyjuk lecsöpögni a felesleges lenolajat. Ettől a kezeléstől a színei is mélyebbek, látványosabbak lesznek.

9. kép. Lenolaj kencés beeresztés.

10. kép. A kész figurák elhelyezése a malom-tónál.

Kis toboz-baglyunknak már csak megfelelő lakhelyet kell találni. Az íróasztalon, könyvespolcon is jól érzi magát, de virágcserépbe, vagy tündérkertbe is költöztethetjük. Figyelő tekintete  mindig vidám pillanatokat szerezhet felfedezőjének, és emlékeztet a baglyok értékére, hasznosságára.
 
Végül kapcsoljuk össze a baglyokat a malmokkal mert mégiscsak egy malmos blogban jelenik meg ez a tartalom. A baglyok szeretik a félreeső, zegzugos helyeket. Ezért is költöznek előszeretettel templomokba, temetőkbe. Így ragadhatott rajtuk a vészjósló "halálmadár" kifejezés is. A malmok sokszor a településektől távolabb helyezkedtek el, bonyolult fa szerkezetük ideális volt a baglyoknak. Ahol gabona van, ott mindig van zsákmányolható egér, pocok, cickány is, így a régi malmok ideális bagolytanyák voltak. Részben ezt örökíti meg az alábbi székely népdal is.


A bagoly-asszonka

Puszta malomba,
Cserfa gerenda
Rajta sétikál
Bagoly-asszonka

Utána sétál
Fejér gőlice:
-Mér sírsz, mér sírsz te
Bagoly-asszonka?

-Hogyne sírnék te
Fejér gőlice!
Honn felejtöttem
Rengő bőcsőmet

Benn felejtöttem
Síró gyermököm;
Jaj, jaj gyermököm!
Síró gyermeköm!

-Mé' sírsz, mé' sírsz te
Fejér gőlice?
-Hogy ne sírnék, te,
Hogy ne sírnék te
Bagoly asszonka!

Honn felejtöttem
Záros ládámot,
Ben feletöttem
Gyöngyös pártámot;

Jaj, gyöngyös pártám,
Szép gyöngyös pártám.
Magyar Népköltési Gyűjtemény.
XI. Vadrózsák. (Székely népköltési gyűjtemény, Kriza János) Bp. 1911., 172.
https://mek.oszk.hu/06200/06204/html/manepbal00180.html

JEGYZETEK

1. kép. Az erdei fülesbagoly. Rejtőszínei miatt akár a fatörzs részének is nézhetnénk. Kép forrása: http://zoozoo.hu/tobb-mint-ezer-bagoly-koltozott-be-turkevere/
2. kép. A zárt-, és a kinyílt toboz közötti különbség. Szerző saját felvétele.
3. kép. A láb készítése fa-lapocból. Szerző saját felvétele.
4. kép. A szemek festése és felragasztása. Szerző saját felvétele.
5. kép. Szemfehérje festése tamponálással. Szerző saját felvétele.
6. kép. A helyére ragasztott csőr. Szerző saját felvétele.
7. kép. A  szárnyak elkészítése. Szerző saját felvétele.
8. kép. A toboz szárnyillesztést akadályozó részeinek levágása. Szerző saját felvétele.
9. kép. Lenolaj kencés beeresztés. Szerző saját felvétele.
10. kép. A kész figurák elhelyezése a malom-tónál. Szerző saját felvétele.



Surman Zsolt
2020.02.03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése