2018. december 8., szombat


Készítsünk malom-modell építő szerszámokat!

1. sz.kép. Malomépítő szerszámaink. A középpont kereső, palástvonalzó és csiszolófa (balról jobbra)

   Az alkotást az alapanyagok megismerésével kezdjük, ennek a legjobb formája ha készítünk pár speciális  szerszámot. Ezek a malom megépítéséhez szükségesek, de a későbbiekben is jó hasznukat vehetjük különféle más famunkák során. A csiszolófa lesz az első ilyen eszközünk. Az egyik spatulára 70 mm hosszban ragasszunk 100 vagy 120-as szemcsefinomságú csiszolóvászon csíkot. A ragasztó megkötésével kész is a csiszolófa. Ez igazán könnyű volt.


2. sz.kép. A csiszolófa készítése

   Második szerszám a hengerpalást vonalzó lesz. Ennek segítségével hengerek, hengeres rudak oldalára lehet a szimmetriatengellyel párhuzamos vonalakat rajzolni.  Ehhez is egy spatulát fogunk felhasználni. A spatula kiválasztásakor a rendelkezésre állók közül olyat válasszunk ki amelyik egyenes, nem púpos, nem hullámos. Ne bízzunk a szemünkben a kiválasztáskor, az egyenesség ellenőrzéséhez használjunk vonalzót. A spatulát késsel, vagy lombfűrésszel vágjuk félbe és a végeiről vágjuk le a lekerekített részeket is. A vágást követően már munkára is foghatjuk az előzőekben elkészített csiszolófánkat, ezzel eltávolíthatjuk a vágásélekről a sorját. Hát nem jó érzés a saját készítésű szerszámot használni? Az így kapott két darab 50 mm hosszú darabot "L" szelvényű profilos léccé ragasszuk össze. A két elem derékszögben illeszkedjen, ezt derékszögű vonalzóval állítsuk be. Itt alkalmazzunk egy kis trükköt! A ragasztót ne közvetlenül a tárolóflakonból, tubusból nyomjuk a ragasztási felületre, mert így sokkal több kerül rá mint ami szükséges lenne. Ez maszatos, csúnya ragasztást eredményez, és lényegesen lassabban is köt.  A ragasztót először egy kis papír, vagy műanyag lapra tegyük és onnan fogpiszkálóval ecsetelve a megfelelő mennyiséget, igen pontosan vihetünk fel a ragasztási felületre.  A kötésig tegyük félre a palástvonalzót.

x. sz.kép. A palástvonalzó készítésének lépései.1.) egyenesség ellenőrzése, 2.) méretre szabás, 3.) A ragasztó felvitele, 4.) Derékszögűség beállítása a ragasztáskor.

  Végül a legbonyolultabb szerszám következik, de már az előzőek elkészítésével szerzett rutin adta biztonsággal kezdhetünk neki a feladatnak! Ez a középpontkereső lesz.  Az elmés kis szerkezet alkalmas hengeres tárgyak szimmetriatengelyének megkeresésére, megjelölésére, valamint derékszögként is használható. A munkánk során a parafadugóból készülő kerékagy középvonalát (szimmetria tengelyét) fogjuk vele bejelölni, ahová majd a tengelyt illesszük. A derékszög funkciónak a lapockák előrajzolásánál vesszük nagy  hasznát. Válasszunk ki két teljesen egyenes, teljesen sík spatulát. Az egyiket közepénél vágjuk ketté.  Vegyünk elő modellező vágólapot (ha ilyenünk nincs egy kockás füzetlap is megfelelő lesz). Az egyik spatula darabot cellux-al rögzítsük rá a kockás lapra. A felragasztott léc egyik oldala pontosan feküdjön fel az egyik vonalra. A másik lécdarabot az előzőre derékszögben illesszük és ragasszuk, a beállításban segít a kockás alátétlap. A léc másik vége alá rakjunk egy spatulát, hogy ne billenjen le. Súllyal rögzítsük a ragasztást kötéséig. A második kiválasztott, egyenes spatulát ragasszuk az előző kettő tetejére, de ezt már 45 fokos szögben, úgy, hogy a 45 fokos léc éle a két derékszögű léc alkotta belső sarokhoz illeszkedjen! Ezt a pálcát is támasszuk alá (értelem szerűen immár két spatulát kell egymásra rakni a megfelelő magassághoz) és súllyal rögzítsük a kötésig. A ragasztó kikeményedését követően a 45 fokban felragasztott léc túlnyúló, felesleges részét vágjuk le.
x. sz.kép. A középpontkereső készítése.1.) Első léc rögzítése a négyzethálós lapon, 2.) Második léc felragasztása derékszögben, 3.) A 45 fokos léc felesleges túlnyúlásának levágása.

Elkészültek saját, speciális szerszámaink. A használatuk módját az adott munkafolyamatok leírásánál ismertetem. A régi mesterek segéd-, inas korukban készítették el a saját szerszámaikat, és évtizedekig használták ezeket, kötődtek hozzájuk. Lehet, hogy nem olyan szép és pontos a magunk készítette középpont kereső mint egy boltban vásárolható példány, de ilyenje nincs senki másnak!  

Surman Zsolt 

2018.12.08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése